Wednesday, August 30, 2006

Parajanov - Arabeskebi Pirosmanis Temaze

Niko Pirosmani, A Janitor
(Click here for the English version)

Acest Paznic deschide Arabescurile pe teme de Pirosmani. Si nu e de mirare. Parajanov a facut acest scurt metraj dupa ce petrecuse buna parte din anii 1970 in lagare de detentie – acum suna absurd, dar regimul sovietic nu voia sa ii tolereze capodoperele, Tini Zabutykh Predkiv (Umbrele stramosilor uitati) si Sayat Nova (pana si numele trubadurului armean din veacul al optsprezecelea le era de nesuportat, asa incat titlul filmului a fost schimbat, Culoare de rodie).

Asa incat Parajanov cunostea prea bine toate fatetele opresiunii, iar acest Paznic pictat de Pirosmani este un portret teribil, care contine o lectie de mare forta, pentru ca bruta asta stupida este in acelasi timp foarte umana – si ne dam seama cu oroare ca oricare dintre noi poate deveni un asemenea paznic, doar un pic de autoritae sa primeasca.

Si filmul lui Parajanov zaboveste o gramada pe fata Paznicului, apoi coboara incet spre picioare, apoi din nou spre fata.

Si apoi urmeaza aceasta Camila cu stapanul ei, aleasa de Parajanov ca sa ne permita sa ne intoarcem din Infern. Si totusi, este si aici o poveste, intre tatar si camila. Pirosmani nu ne spune povestea, ne lasa pe noi sa ne-o imaginam. Ceea ce reda insa Pirosmani este o tensiune subtila care ne forteaza sa ne luam responsabilitatea gasirii celor intamplate.


Niko Pirosmani, A Tatar Cameleer
Ei, cu acest Medic calare pe un magarus suntem in mod clar departe de Iadul Paznicului. Prin temele lui Pirosmani, de fapt Parajanov deseneaza arabescuri pe natura umana – exista in noi un diavol, si exista si povesti nespuse, dar in noi este mult mai mult, putem fi cateodata cumsecade, poate putin caraghiosi, dar nu e necesar sa fim si baietii cei rai.


Niko Pirosmani, Physician on a Donkey

Fetita aceasta cu un balon cu model desenat pe el ii tine tovarasie in film Baietelului calare pe magarus – cele doua picturi par juxtapuse, asa incat balonul pare sa fie impartit de amandoi.

Oroare, subtilitate, ironie blanda, delicatete – intreg universal lui Pirosmani.


Niko Pirosmani, Little Girl with a Patterned Balloon
Niko Pirosmani, Little Boy Riding a Donkey
Iar Parajanov avea sa mai creeze in ultimii sai ani inca doua capodopere, Ambavi Suramis Tsikhitsa (Legenda Cetatii Suram) si Ashik Kerib.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home