Tuesday, August 29, 2006

Niko Pirosmani, Leul-Soare

Niko Pirosmani, Lion-Sun











Este zilele acestea la Galeria de Arta din Washington o imensa expozitie Rousseau Vamesul, intitulata Jungle in Paris, Oricat ar suna de straniu titlul expozitiei, este nimic fata de ceea ce vezi inauntru - e de necrezut. Am vazut-o in fuga, O sa ma duc duminica asta din nou. Este cel mai mare grup adunat vreodata de picturi de Rousseau consacrate junglei – si omul asta nu a parasit niciodata Franta, junglele lui sunt fanteziile unui citadin, hranit doar cu plimbari la gradina zoologica si la cea botanica, cu preumblari prin carti si reviste, prin carti postale ilustrate reproducand bestii fioroase din tinuturi de aiurea.

Niko Pirosmani, Lion
Ei bine, nici Pirosmani nu a parasit vreodata Nachvalovce, mahalaua lumpen-proletariatului si a saracimii de tot soiul din Tbilisi. Bestiarul lui este rodul imaginatiei – si Girafa lui, si Leul-Soare, si Leul, si Mistretul.

Tehnicile lui erau impuse de crunta saracie in care traia. Culoarea predominanta la Pirosmani este negrul – isi facea rost de vopsele de la tamplarii care faceau cosciuge. Cauta firme vechi de tinichea – sa aiba pe ce picta. Si uneori resturi de text de pe firme se mai zaresc in fondul picturii, slove razlete, ba TABAK, ba vreun MAGAZ. Iar culorile aurii si rosii de pe aceste firme ii dictau cum sa isi defineasca zonele de culori pe tablou.

(Click here for the English version)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home