The War Photographs of Robert Capa
(Click here for the English version)
6 Iunie 1944, Ziua Z in care se deschide in Normandia al Doilea Front. Unsprezece fotografii facute acolo, pe plaja Omaha. Robert Capa este prezent in calitate de fotograf pe front, printre soldatii Regimentului 16 al primei Divizii de Infanterie.
Corespondentul de razboi isi are alegerea lui — viata lui — in propriile sale maini, si el poate alege sa parieze pe calul asta sau pe calul ala, sau sa-si puna banii la loc in buzunar in ultimul minut ... Sunt un jucator. Am decis sa merg impreuna cu Compania E in primul val de atac (Robert Capa).
Astazi ii numim embedded correspondents. El a luat parte ca embedded correspondent in toate bataliile majore ale epocii sale.
Numai unsprezece poze au supravietuit - Capa facuse 108 fotografii in primele ore al invaziei. Mai tarziu, cineva avea sa faca o greseala in camera obscura - numai unsprezece cadre au mai fost recuperate. Pasionatii le numesc Cei Unsprezece Magnifici ai Zilei Z.
Imaginea aceasta este din Paris, 25 August 25 1944. Ziua in care Parisul devenea din nou liber, dupa ani de ocupatie nazista. Capa era acolo, embedded in trupele americane.
Era din nou in Paris - orasul in care se nascuse a doua oara. Numele lui adevarat era Endre Friedmann. Isi parasise tara, Ungaria, cand avea de abia douazeci de ani si s-a asezat mai intai la Berlin, unde si-a descoperit vocatia fotografica. Odata cu venirea lui Hitler la putere a fost nevoit sa paraseasca Germania. A venit la Paris unde i-a intalnit pe Cartier-Bresson si David Seymour (Chim) - cei trei vor ramane prieteni pentru tot restul vietii - mai tarziu, dupa al Doilea razboi Mondial, aveau sa infiinteze Magnum Photos. Mai tarziu Cpa se va stabili la New York, dar parisul a ramas orasul sau de inima.
Si-a intalnit la Paris prima lui mare dragoste, Gerda. Ea l-a convins sa adopte un nou nume, unul din pasii in abordarea unei strategii foarte atente de marketing pe care o planuia pentru ei amandoi - si asa Endre Friedmann a devenit Robert Capa. Gerda avea sa moara in Razboiul Civil in Spania, era acolo corespondent de razboi.
A fost Robert Capa comunist? Ei bine, dupa cate cred, in tinerete a fost pur si simplu prea radical pentru a putea fi comunist. Iar in anii sai de maturitate devenise prea bogat si prea celebru. Si oricum era un tip mult prea independent. Niciodata nu a putut fi altfel decat omul propriilor sale gusturi si al propriilor sale alegeri. Stangist, da, asta a fost toata viata. In 1932 a facut mai multe fotografii care il infatiseaza pe Trotki, aflat pentru o scurta perioada in Copenhaga.
Probabil cea mai faimoasa fotografie a lui Capa este Moartea unui luptator din Militiile Republicane in razboiul Civil din Spania. Fotografia surprinde chiar clipa in care omul este omorat. Era ca o premonitie - Capa avea sa moara in primul razboi din Indochina, in 1954. Era cu o unitate franceza, traversau o zona primejdioasa - si deodata Capa a sarit din jeep si a luat-o la fuga inainte, ca sa fotografieze avansul unitatii - si a calcat pe o mina.
Daca fotografiile tale nu sunt destul de bune, inseamna ca tu nu ai fost destul de aproape
(Robert Capa)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home