Wednesday, August 09, 2006

André Kertész, Trei fotografii

André Kertész, Café du Dome, Winter Morning, 1928










(Click here for the English Version)

Trei fotografii facute de André Kertész.

Prima este din 1928, Cafeneua Dome, Dimineata de iarna.

Iti incepi ziua la o masa de cafenea pentru ca totul in Paris incepe la o masa de cafenea.
(Irving Shaw, Paris! Paris!)

Micile cafenele la cinci dimineata - ferestrele lor aburite - cafeaua firebinte in clocot.
(Albert Camus, Carnete 1935-1942)


André Kertész, Paris Breakfast








A doua fotografie, masa pregatita pentru micul dejun. Ca in atatea alte fotografii ale lui Kertész, pluteste acolo o enigma subtila si ne ramane spatiu larg pentru imaginatie (sau pentru vise ?), suntem parca invitati sa sugeram raspunsuri. Este acolo in poza o prezenta umana ascunsa - poate chiar doua persoane, iar masa asezata pentru micul dejun este de fapt un simbol al relatiei dintre ei. Elisabeth, sotia artistului, dragostea vietii lui.

S-au cunoscut in 1919, la Budapesta. El lucra la o banca, sovaia, nu credea ca se poate dedica total artei fotografice. Elisabeth era si ea artista si i-a inteles geniul. L-a incurajat sa plece in Franta. André a ajuns la Paris in 1925 si s-a facut renumit prin unele din cele mai poetice imagini ale orasului.

Credea ca a uitat-o, s-a casatorit intre timp cu altcineva, dar a divortat repede Ea a venit dupa cativa ani si dragostea lor a reizbucnit. Aveau sa se casatoreasca in 1933. Dupa trei ani vor imigra la New York, si Kertész avea sa inceapa din nou lupta pentru a se face cunoscut. A avut mereu curajul sa reinceapa... Ea l-a incurajat tot timpul. Elisabeth avea sa moara in 1977. O viata de dragoste impartasita intre ei.

A treia imagine este facuta in 1931, Elisabeth si André intr-o cafenea din Montparnasse... impreuna precum umbrele, aproape conectati unul la celalalt, privirile lor cautandu-se spre a se atinge.


André Kertész, Elisabeth and Me in a Montparnasse Café, 1931

0 Comments:

Post a Comment

<< Home