Wednesday, August 09, 2006

René-Jacques, Café des 4 Vents

René-Jacques, Café des 4 Vents, 1947














(Click here for the English Version)

As vrea sa fiu acum in vreo Café des Quatre Vents, in Paris sau oriunde altundeva, numai ca sunt intr-un Starbucks – nu se poate face nimic, nu exista pe aici cafenele de capul lor, le-a halit Starbucks pe toate. Starbucks, McDonalds's, Safeway, Wal-Mart... lanturi de restaurante, de magazine, de librarii, de farmacii, si fiecare lant este un imperiu cu un univers al lui propriu. Starbucks nu inseamna numai cafea – exista muzica Starbucks si radio Starbucks, tapete Starbucks si cani Starbucks, mese Starbucks si plafoane, si lampi, si afise, o intreaga cultura Starbucks, oferita clientilor, modelandu-i, creind dependente – creind oameni Starbucks.

René-Jacques, Rude d'Varenne









Asta-i o alta fotografie de René-Jacques, Rue d'Varenne, imi place si ea, dar sunt fascinat de titlul celeilalte, Café des Quatre Vents, exista locuri pe Pamant Aux Quatre Vents, la rascruci de drumuri venind din geografii diferite, din lumi diferite, din perioade de timp diferite… Curioasa asociatie de idei – ma gandesc acum la un film de Wong Kar-Wai, titlul este Taciuni de timp, unde oamenii vin intr-un asemenea loc, Aux Quatre Vents, trecut si viitor se amesteca si devin confuze, timpul devine taciuni. Fiecare personaj vine cu identitatea lui sau a ei proprie, numai ca si identitatile se amesteca si devin confuze. Titlul chinezesc al filmului este Dongzie Xidu, ceea ce inseamna cu aproximatie Est Rauvoitor, Vest Rautacios – astea sunt de fapt poreclele celor doi eroi principali, Dongzie si Xidu – asa incat Estul intalneste Vestul intr-o juxtapunere aparent aleatoare de micro-episoade de conflict si cooperare, oare cine iese castigator? Nu conteaza, pentru ca schimbarea e vesnica, spune unul din personaje – si ne dam seama ca poate este nitica dreptate in Canonul Budist, nu steagurile se misca, nici vantul nu le umfla, doar inima omului este in tumult.

In fine, se pare ca sunt in starea de Wong Kar-Wai din nou… Mai intai am vazut ultimele lui doua filme, In starea de dragoste, si 2046 – apoi pe toate celelalte.

René-Jacques, Boulevard Pasteur, 1927










Si aici este Boulevard Pasteur, fotografie de-a lui René-Jacques din 1927 – poate si banca aceea este un loc Aux Quatre Vents.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home