Tuesday, August 22, 2006

Annie Proulx

Image from Brokeback Mountain
(click here for the English version)

Ennis del Mar se trezeste ca de obicei inainte de cinci dimineata, cu vantul lovind salbatic in trailer, suierand de-a lungul si de-a latul usii de aluminiu si a geamurilor. Camasile atarnate de un cui tremura usor in cadrul metalic.

A inceput sa publice cand avea peste cinzeci de ani si a devenit imediat o voce distincta si puternica in literatura contemporana americana. Lumea ei este America de Nord rurala. Limba ei este cea vorbita de locuitorii zonei rurale, din Newfoundland (The Shipping News), din Wyoming (Brokeback Mountain, Close Range: Wyoming Stories, Bad Dirt: Wyoming Stories 2).

Se scoala, scarpinandu-si parul incaruntit de pe burta si dintre picioare, aprinde primusul, toarna cafeaua ramasa de ieri intr-o stirbitura emailata; flacara o infofoleste intr-o joaca albastrie.

Viziunea ei este departe de a fi romantica - este aspra, pe cat de aspri sunt eroii ei. Nu este loc de iluzii in abordarea ei. este un mediu traditional, si oamenii astia aspri sunt teribil de conservatori si de incapatanati, dar viata este si ea teribil de aspra si de incapatanata si-si cere drepturile impotriva intregii lumi.

Deschide robinetul si apoi urineaza in galeata, isi trage pe el camasa si blugii, apoi cizmele roase, apasand cu tocurile in podea ca sa intre ciuboatele bine.

Si totusi, exista in povestirirle ei un pic de caldura, un pic de simpatie, pentru acesti bieti oameni in care natura este prea puternica pentru a-i lasa sa traiasca altfel decat realitatea din ei insisi.

Se gandeste ca ar trebui sa stea la fata lui (cea care este acum maritata) pana isi gaseste din nou de lucru, e greu, dar se simte bine, strabatut de un val de caldura, Jack Twist l-a intovarasit in visul din noaptea asta.

Azi e ziua ei de nastere.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home