Saturday, February 10, 2007

Gata - Obama a startat

Obama Off and Running - from Politico
(click here for the English version)
Pe bune: Obama si-a luat in sfarsit zborul cu dorinta de a ateriza la Casa Alba - de acum el este oficial in cursa prezidentiala (Politico). Anuntul a fost facut in Springfield, in vechea cladire a Capitoliului statului Illinois (NY Times) - acolo unde si Lincoln si-a pornit campania care avea sa il duca la Casa Alba.



Supporters preparing signs for the official campaign announcement - from New York Times


Cine isi face socoteli ca albii nu sunt pregatiti sa aleaga un presedinte negru, sau ca Obama va fi preferat in mod natural de alegatorii de culoare - eu zic ca acei care isi fac astfel de probleme sunt pe calea gresita. Obama nu este candidatul afro-americanilor si nu este preocupat in principal de problemele lor - pentru ca Obama nu apartine generatiei care a dus lupta pentru drepturi civile - Obama este candidatul unei generatii mult mai tinere, preocupate de problemele zilei de azi. Daca va fi ales, Obama nu va fi in primul rand primul presedinte negru al Americii, ci va fi primul presedinte din generatia post-boom.

Asadar, nu negrii si albii il vor judeca pe Obama, ci cei din generatia lui. Si poate ca este pacat ca generatia lui are un singur candidat - pentru ca problemele zilei de azi impun mai multe optiuni.

Una din butadele care circula acum este ca Obama este prea negru pentru alegatorii albi si prea alb pentru alegatorii negri. E intr-adevar un caz interesant - evident ca ii mosteneste culoarea lui taica-sau, pe care insa nu l-a mai vazut de cand avea doi ani. Mama s-a recasatorit, l-a luat pe copil la casa noului sot, in Indonezia, Obama a fost crescut ca un alb. Singura lui legatura serioasa cu alegatorii de culoare este sotia lui, Michelle - avocata si ea, ca si el - ea este negresa pe bune. Iar afro-americanii il accepta mai curand prin alianta - ca sot al lui Michelle.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home