Friday, January 26, 2007

Dragoste nebuna

Linda and Burt Pugach in 1977. He spent 14 years in prison for having lye thrown in her face.

(click here for the English version)

Iubesc New Yorkul pentru ca este nebun ca nicaieri altundeva. Unic in atatea aspecte. Urat si in acelasi timp rafinat – in New York rafinament si uratenie sunt co-dependente.

Insa cateodata New Yorkul poate fi un locsor - atat, un locsor - cu oameni obisnuiti, ca oriunde altundeva. Numai ca, asa se intampla, oamenii obisnuiti poarta cu ei ascunse istorii cu totul neobisnuite. Ca sa le descoperi iti trebuie un dram de stiinta de a patrunde in suflete, un dram de empatie. Si asta este New Yorkul cercetat de catre documentarele lui Dan Klores. Ultimul lui film este Crazy Love.

Sot si sotie. Fotografia de mai sus este facuta in 1977. Acum el are vreo saptezeci si ceva de ani, ea are zece ani mai putin. Si-a pastrat frumusetea, iar el ar putea spune despre ea,

Are un zambet si-o gluma, si-o vorba calda
Cand mie mi se-ntampla sa fiu la pamant



(As dori sa ii multumesc aici Deborei, colega pe lista virtuala de Vorbe si Palavre - pentru ca mi-a semnalat cantecul lui Van Morrison, Crazy Love, din care am ales cateva citate)

Legatura lor a inceput spre sfarsitul anilor 50. El avea 32 de ani, ea avea 21. Si el era nebun dupa ea...

Burt Pugach and Linda Riss, here in 1957.
Pot sa-i aud inima batand si de-ar fi la mii de kilometri
Iar zambetul ei face cerul sa se deschida
Si cand vin spre ea, stiu ca acolo e locul meu
Si atunci alerg, ma simt precum cantecul raului curgand la vale





Exista totusi o problema - eroul nostru era casatorit.

I-a promis ca va divorta ca sa sa o ia pe ea de nevasta. Numai ca, o stim toti, barbatii sunt foarte iuti in promisiuni, se lasa ceva mai greu cand vine vorba sa le aduca la indeplinire. Asa ca dupa un timp ea s-a saturat si a vrut sa rupa legatura. El a inebunit pur si simplu - a inceput sa o urmareasca, si intr-un acces de furie i-a aruncat cu lesie pe fata si a lasat-o oarba.

A fost condamnat si a petrecut in puscarie 14 ani.

Ei bine, in acesti 14 ani i-a trimis sute de scrisori, implorand-o sa il ierte si declarandu-si dragostea. A fost eliberat in 1974. Cei doi s-au casatorit in acelasi an si de atunci traiesc impreuna.

Bun, bun, stai putin, ce e cu povestea asta nebuneasca, o sa ma intrebati. Eu cred ca este o poveste foarte directa despre salbaticul ascuns in noi - despre sinele modern, devenit civilizat si ramas salbatic.

Si ne mai spune ceva - ceva ingrozitor, despre co-dependenta - intre vanat si pasarea de prada. Si asta este de fapt New Yorkul - intrebati pe oricine locuieste acolo - New Yorkul este vanat si pasare de prada traind in co-dependenta.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home