Friday, December 08, 2006

Raportul Baker-Hamilton

ISG Report
(click here for the English version)

Nu exista vreo formula magica pentru rezolvarea problemei irakiene. Asa incepe Raportul ISG (Iraq Study Group). Si continua, nimeni nu poate garanta ca vreun plan de actiune in Irak, oricare ar fi el, ar mai putea stopa in acest moment luptele sectare. cresterea violentei sau alunecarea spre haos.

Noua abordare recomandata de catre Iraq Study Group este construita pe doi vectori: construirea unui consens regional (cu accent pe participarea Iranului si Siriei), si transferul responsabilitatii catre irakieni. Pentru construirea unui consens regional problemele irakiene ar trebui considerate in paralel cu cele israelo-arabe.

Este o abordare ambitioasa, numai ca este greu de crezut ca va reusi. Fareed Zakaria sugera ce ar trebui facut daca o abordare constructiva se dovedeste infructuoasa. Cat despre raportul Baker-Hamilton, el nu spune ce se va intampla daca planul nu are succes.

Este o declaratie clara ca noi plecam de acolo, noteaza Andrew Sullivan in blogul sau, Daily Dish. Nu e numai asta, as adauga. Pentru ca este de asemenea o declaratie clara ca poporul kurd va trebui sa isi rezolve singur problemele. Si nu numai kurzii. Am un gust amar. Sa o spunem pe sleau: irakienii nu sunt capabili sa se ajute singuri, asta e cu totul adevarat, dar e numai vina lor?

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

de ce nu:)

7:38 PM  
Blogger Pierre Radulescu said...

Va multumesc pentru vizitarea blogului meu.

Am postat cele referitoare la raportul Baker-Hamilton acum cativa ani; intre timp situatia din Irak, din SUA si in general din intreaga lume a evoluat mult, asa incat raportul a pastrat un interes istoric. Alta este acum situatia politica din Irak, avem alta administratie la Washington, marea intrebare acum este daca abordarea situatiei din Afganistan si Pakistan este buna sau nu. De fapt este numai una din marile intrebari. Acum cativa ani nu exista criza financiara mondiala. Si asa mai departe.

Va multumesc inca odata si va urez sarbatori fericite.

12:10 AM  

Post a Comment

<< Home