Monday, November 06, 2006

O carte de Fareed Zakaria

Fareed Zakaria















(Click here for the English version)


The Future of Freedom (Viitorul Libertatii) – cartea lui Fareed Zakaria, este pasionata dar consistenta, incisiva, chiar provocatoare, dar dand de gandit, si, mai ales, face o demonstratie stralucita a unui adevar neasteptat: democratia si libertatea sunt lucruri diferite. Democratie inseamna domnia majoritatii pe cand libertate inseamna domnia legii. Democratie inseamna autoritatea poporului pe cand libertate inseamna autoritatea institutiilor. Democratie inseamna politica pe cand libertate inseamna politici. Politicianism fata in fata cu politici strategice. Democratia poate conduce la tirania majoritatii pe cand libertatea inseamna garantii legale si institutionale pentru fiecare segment al societatii. Grupurile speciale de interese o duc foarte bine in democratie, numai forta legii si a institutiilor le poate limita puterea. Extremele o duc foarte bine in democratie, numai forta legii si a institutiilor poate pastra echilibrul. Democratia poate fi iliberala, pe cand libertatea este fireste liberala, fie ca este garantata de un regim democratic, fie de unul autoritar.

Asa incat mai multa democratie nu inseamna intotdeauna mai multa libertate, de fapt adesea inseamna opusul. Liberalismul conduce spre democratie (dovada: succesul unor tari ca Taivanul sau Coreea de Sud, care au inceput ca regimuri autoritare liberale) in timp ce democratia necontrolata poate pregati drumul catre dictatura, prin demagogie populista. Cheia este pastrarea unui echilibru atent intre democratie si libertate. Cheia aceasta pare sa fi fost pierduta in ziua de azi, si in tarile subdezvoltate, dar si in cele dezvoltate. Subtitlul cartii este Illiberal Democracy at Home and Abroad (Democratia Iliberala Acasa si in Afara).

Iata planul cartii:

Primul capitol ofera o istorie concisa dar cuprinzatoare a principiilor si institutiilor liberale. Al doilea capitol analizeaza conflictul care a aparut la inceputul secolului trecut intre democratie si liberalism. Explicatii sunt date pentru intrebari ca de exemplu de ce Germania nu a putut urma modelul britanic si a adus la putere regimul nazist, sau de ce India de azi este dominata in mare masura de forte nationaliste. Al treilea capitol se ocupa de problema islamica - cauza fundamentala, in opinia lui Zakaria, consta in esecul modernizarii incercate in Egipt, Siria, Irak, datorita unor abordari iliberale. Urmatoarele doua capitole analizeaza situatia din Statele Unite, unde echilibrul intre democratie si liberalism a fost de asemenea pierdut, considera Zakaria.

Fareed Zakaria este unul din cei mai distinsi analisti politici de astazi. Este editorul revistei Newsweek International si scrie in mod regulat un editorial pentru editia interna a revistei Newsweek. De multe ori aceste editoriale sunt publicate si in Washington Post. El este gazda unui now talk-show saptamanal pee canalul PBS, Foreign Exchange, cu focus pe politica internationala. Cel mai recent articol al lui Zakaria, Rethinking Iraq: The Way Forward, (Regandind problema irakiana: Drumul inainte) merita o discutie separata. Voi reveni.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home