Wednesday, October 24, 2007

Ostrovul Sicomorului

Ostrovul Sicomorului
L-am descoperit mai de mult, tot mergand in sus pe malul Potomacului.

Poti porni din Washington, din cartierul Georgetown. Exista un traseu asfaltat spre Bethesda - pe vremuri era o cale ferata, la care s-a renuntat prin anii 70 sau 80. Trenurile aduceau diverse materiale pentru fabricile din Georgetown - care au devenit insa hoteluri, restaurante si birouri.

Exista si o alta poteca, paralela cu traseul pena la un moment dat. Poteca este pe malul canalului care merge paralel cu Potomacul. Dela Washington pana undeva prin Maryland. Cand s-a pornit constructia canalului, candva cam pe vremea lui Washington, se gandeau sa il faca pana la fluviul Ohio - un fel de canal Volga-Don, iar Washingtonul ar fi devenit in felul asta legat de cateva fluvii mari.

Proiectul nu a fost terminat. Azi canalul este exclusiv turistic.

Am tot mers pe poteca dintre canal si fluviu, tot mai mult de fiecare data. Am descoperit asa numitele Cascade Mici - la vreo sase mile distanta de Washington. Am mers pe urma mai departe, pana am ajuns la Ostrovul Sicomorului (inca vreo mila).

Am descoperit apoi un drum mai scurt, din Bethesda. Sunt numai vreo patru mile.

Paralel cu fluviul, cu canalul si cu poteca dintre ele, este o coama neintreurpta de dealuri, pe care se insira un soi de sate, strabatute de un bulevard numit MacArthur. Pe vremuri se numea Conduit Road, pentru ca sub drum erau conductele de alimentare cu apa ale Washingtonului.

Ca sa fie lucrurile si mai cu dichis, paralel cu bulevardul exista o linie de tramvai - care pleca de la gara din Washington, o lua pe Pensylvania Avenue, ajungea in cartierul Georgetown, de unde intra printr-o padurice paralela cu bulevardul si mergea mai intai prin cartierul Palisades, apoi prin satele de langa Washington, pana la un pod numit Cabin John Bridge.

Linia s-a desfiintat si ea de mult - mai exista poteca prin padure, si din loc in loc viaducte.

Sycamore Store
Pe bulevard ajungi la un moment dat in dreptul unei case vechi care adapostea pe vrenuri o bacanie sateasca, a 'country store' - s-a inchis de mult, dar niste arhitecti se lupta sa pastreze cladirea ca atractie turistica.

De acolo cobori dealul inspre Potomac, traversezi un pod de lemn peste canal si esti in dreptul ostrovului- care este proprietatea unui club de canoe. Nu poti trece pe ostrov - exista un bac manuit de un mester podar, care este acolo numai cand vin membrii clubului.

Sycamor Canoe Club
Mi-am dat toata silinta sa fac cateva poze.

Ostrovul si Potomacul

Mai incolo pe bulevardul MacArthur este un parc de distractii, cu niste calusei formidabili - adevarate bijuterii. Am facut niste poze, insa iarna este inchis, asa ca am putut face doar prin geam si nu se vad prea bine - sunt sculptati in lemn, cai, lei, girafe, struti. O sa fac din nou la primavara. Poate fac atunci si un video, sa auziti si flasneta care insoteste miscarea caluseilor :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home